Doorkomst Ronde van Drenthe één groot circus

Zaterdagmiddag werd Sleen ineens overspoeld door een grote schare wielrenners en auto's. De 54e Ronde van Drenthe werd verreden en al jaren is ons dorp doorkomstplaats voor zowel de dames als de heren. Begeleid door politie, motorgroep, ploegleiderswagens en reclamekaravaan trok de stoet door de Bannerschultestraat. Eén groot circus!

Zaterdagmiddag werd onder prima weersomstandigheden de 54e editie van de Ronde van Drenthe verreden. Start en finish waren gesitueerd in Hoogeveen, de wielerstad van Drenthe. Ook Sleen was dit jaar weer doorkomstplaats. Komende vanaf Oosterhesselen kwam men via de Schaapstreek het dorp binnen en via de Bannerschultestraat werd het dorp verlaten richting Erm. Langs het parcours stonden weer vele toeschouwers om een glimp op te vangen van de rennners.

RondevanDrenthe2
Peloton nadert het dorp Sleen

Grootste knelpunt in het dorp vormt altijd de afslag van de Schaapstreek naar de Bannerschultestraat, met daarin een meer dan haakse bocht naar rechts. Een en ander betekent dat de renners volop in de remmen moeten knijpen om zonder kleerscheuren het parcours te kunnen vervolgen. Bij de dames bleek dat enkele renners door het perkje met daarin een veldkei danig in de problemen kwamen. Toch kon met zonder valpartijen de weg vervolgen. Minder goed verging het een renster, die bij binnenkomst van Sleen ten val kwam en medische hulp nodig had.

RondevanDrenthe7
Dwars door een perkje met veldkei, het bleef zonder valpartijen

Bezuinigingen
Door bezuinigingen telde de Ronde van Drenthe dit jaar slechts twee wedstrijddagen. De eigenlijke ronde werd  zaterdagmiddag verreden. Hoofdmoot was de ''Energiewacht Ronde van Drenthe'' voor mannen. Een koers over bijna 200 kilometer dwars door de provincie. Grootste scherprechters waren ongetwijfeld de kasseienstroken en  de VAM-berg bij Wijster. Het werd een ware slijtageslag die uiteindelijk door Roompot-Oranje-renner Jesper Asselman werd gewonnen. Asselman kon vlak voor de finish wegrijden uit een kopgroep. Op de tweede plaats eindigde de Brit Mark McNally gevolgd door Dylan Groenewegen van de Lotto NL-Jumboploeg.

RondevanDrenthe1
De 6 man sterke kopgroep heeft een voorsprong van 4 minuten en verlaat Sleen

Dames
Een uur eerder dan de start van de herenkoers, ging de ''Women’s World tour Ronde van Drenthe'' over 139 kilometer voor dames van start. Maar liefst 216 wielrensters maakten er een  mooie koers over een lengte van 138 kilometer van. Chantal Blaak bleek in Hoogeveen de beste benen te hebben en won de koers. De Australische Gracie Elvin en de Duitse Trixi Worrack werden resp. tweede en derde.

RondevanDrenthe6
Karavaan van begeleidende ploegleiderswagens etc.

Eén groot circus van renners, reclamekaravaan, ploegleidersauto's, motorbegeleiders en politie passeerden het Slener centrum in rap tempo. Daarna keerde de rust in het dorp weer terug.