Sleen 1 (za) boekt mooie thuiszege op De Sweach

Sleen 1 (za) heeft zaterdag op de thuisbasis met 3-0 gewonnen van de Sweach uit Beetsterzwaag. Alle goals werden voor de rust gemaakt in een tijdsbestek van acht minuten. De doelpuntenmakers waren Jelle Kerkdijk, Ruud Anninga en Rick ter Avest.

A-speler Robbert Groothuis was deze wedstrijd vervanger voor de geblesseerde Tom Koopman. Hij nam de rechtsback positie voor zijn rekening. Daarnaast waren er nog twee jeugdspelers aan de selectie toegevoegd; Rick ter Avest in de basis en Jordy Darneviel als reservespeler. De jarige Jelle Kerkdijk had voor de wedstrijd aangegeven niet helemaal fit te zijn. De warming up gaf de doorslag en er kon gespeeld worden.

Sleen opende deze wedstrijd voortvarend en was de eerste minuten regelmatig in het doelgebied te vinden van de Sweach. Toen dat was uitgeraasd kwam ook het eerste gevaar van de Friezen. Sander de Groot had op het harde veld alle moeite om een stuiterende bal te verwerken, Robert Boek van de gasten kon daar bijna van profiteren. Kevin Buiter was rapper bij de bal zodat verder gevaar achterwege bleef. In de 16e minuut loste aanvoerder Jacob van der Heide een vervaarlijk schot maar deze bal vloog over.

De omstandigheden op het veld waren niet gemakkelijk, er stond een straffe wind en het droge harde veld zorgde er voor dat de balcontrole vaak te wensen over liet. Het voetbal was er dan ook naar. Beide ploegen waren niet balvast en het spel oogde dan ook onzeker en rommelig.

In het laatste kwartier van de eerste helft liet Sleen zich van de beste kant zien. Het begon met een goede mogelijkheid voor Ruud Anninga. Hij kapte een verdediger uit en lobde de bal over het doel van Bobbie van Duinen. In de 38e minuut kwam Sleen op voorsprong uit een corner van Sander Guchelaar. Jelle Kerkdijk kopte tegendraads binnen en bracht hiermee de stand op 1-0.

De Sweach moesten voor rust wisselen. De geblesseerde Jordi Smit werd vervangen door Wouter Canter Visscher. De bezoekers waren met een kleine selectie naar Drenthe afgereisd en hadden nu al de helft van de beschikbare wissels benut. Twee minuten na de openingsgoal verhoogde Ruud Anninga de score voor Sleen. Hij nam dankbaar een schitterende pass van Marco van der Kolk in ontvangst. Doelman van Duinen werd omspeelt en de 2-0 kon genoteerd worden toen de bal in het lege doel werd geschoven.

Van Duinen moest vlak voor de rust opnieuw reddend ingrijpen op een kopbal van Rick ter Avest. Een voorzet van de rechterkant van Ruud Anninga belandde uiteindelijk in de handen van de keeper. In blessure tijd lukte het dezelfde ter Avest wel om de doelman te passeren, hij liet linksback Sieds Jan Tabak de hielen zien en werkte uitstekend af in de verre hoek, 3-0.

De tweede helft had Sleen binnen twee minuten de score kunnen verhogen. Die goal had dan van de voeten van Ruud Anninga kunnen komen. Hij kwam in kansrijke positie toen hij een bal net voor de keeper onderschepte. Na het omspelen van de sluitpost werd zijn inzet voor de doellijn weggehaald. Jaldert Hordijk kon het in tweede instantie proberen vanaf de zestien meter maar zijn poging leverde ook geen doelpunt op.

In de 73e minuut werd een actie van Robbert Groothuis binnen de zestien meter door scheidsrechter Hein uit Erica als strafschop beoordeeld. Dit leverde Sleen twee gele kaarten op, één voor Robbert voor de overtreding en één voor Jaldert Hordijk die commentaar leverde op de beslissing. Doelman Sander de Groot dook de penalty van Arthur Beugelink uit de hoek en hield daarmee de stand op 3-0.

In de slotfase kwam Sleen meerdere keren in goede positie voor de goal van de Sweach. Jordy Darneviel volleerde over op goed verlengen van Ruud Anninga, een afstandsschot van Jaldert Hordijk werd door de doelman in een uiterste poging over getikt en in de blessuretijd volleerde Ruud Anninga een voorzet van Jaldert Hordijk in de verre hoek. De goals bleven uit en de eindstand van 3-0 kon worden vastgelegd.

Met deze overwinning is Sleen voorlopig van de rechtstreekse degradatie plaats af maar zal het de komende zes wedstrijden nog vol aan de bak moeten om deze positie te behouden. Volgende week staat de uitwedstrijd tegen SVBO op het programma, aanvang van dit duel is om 14.30 uur.